dijous, 11 de novembre del 2010

Tecnologia LIDAR en el món forestal

El món forestal junt a les  les ciències ambientals possiblement, siguen el sectors que mes treballe amb el mapes i cartografia a banda del cartògrafs. La necessitat de plasmar el que ocurreix en grans extensions obliga sense remei a plasmar el que esta ocorrent en l'entorn en mapes i cartografia, per tal de tindre una visó global del que s'esta estudiant o gestionant.

La tecnologia LIDAR no es tan sols una eina més, és una tecnologia que va a permetre fer un seguiment del nostres forests de forma continua en tot el territori i no estimada. Fins ara quan volíem saber l'estat dels forests calia recórrer a un inventari per punts de mostreig i després extrapolar eixa informació als voltants propers amb característiques semblants. EL vol LIDAR del PNOA ens permet saber la fracció de cabuda coberta de tota la massa, l'altura de l'arbrat i l'estructura de la vegetació de tot el forest d'una forma directa. Els avanços en aquest camp apunten cap a mes variables que es poden obtindre de forma indirecta com, l'altura dominant, àrea basimètrica, volum o el model de combustible. La Conselleria de Medi Ambient amb una subvenció a grups de recerca forestal de la UPV(Alex Poveda López i Miguel Fabra Crespo) han fet unes experiències pilot de l'ús d'aquesta tecnologia en l'àmbit forestal amb resultats molt esperançadors. Marc Garfella Ruíz de Balma Forestal SLP ha fet l'aplicació d'aquesta tecnologia a la gestió forestal.


La distribució de les dades LIDAR per a la Comunitat Valenciana es fa mitjançant l'Institut Cartogràfic Valencià. L'accés a les dades es lliure sense càrrec per a un us no comercial i té un cost si es va a fer un us comercial directe o indirecte.