dilluns, 15 de novembre del 2010

La qualitat de les dades en Open Street Map

Recentment ha eixit un article molt interessant de Muki Haklay en el qual s'ha fet una comparació de la qualitat de les dades d'Open Street Map (OSM) amb el Ordenance Survey (OS) (el equivalent del IGN espanyol per al Regne Unit).

Per a qui no conega el projecte d'Open Street Map li puc dir que tracta d'un projecte obert i participatiu per a  mapificar el món a partir de informació provinent de voluntaris o entitats que donen les seues dades. La intenció es crear un map lliure que no pertanya a ningú, es a dir es puga disposar d'ell sense cap restricció. Open Street Map (OSM) es lliurat sota la llicència de Creative Commons. Qualsevol persona que estiga registrada pot editar els mapes aportant nova informació o corregint erros en la informació ja creada. Es tal el potencial que te OSM que en certs casos la informació que apareix en aquest servei es la mes detallada que existeix. En el terratrémol d'Haití ha esdevingut de gran valor per als equips d'emergència, ja que la cartografia era creada i actualitzada constantment.

El fet de que en OSM es mapifiquen principalment carreteres, entre d'altres, permet una comparació directa amb els mapes i cartografia oficial. Per a que vos feu una idea de la comparativa de qualitat, un organisme oficial com el OS fa una audició  4000 unitats digitals de mapa (0,7 cases) per veure si hi ha hagut algun canvi que no esta reflectit en la seua base de dades.

Els resultats aquesta comparativa en l'article de Muki Haklay, mostren que hi ha una mitja del 80% de les carreteres en general i el 88% de les carreteres tipus A, eren dibuixades correctament dins l'àrea d'influència de 20 m de les carreteres del OS. En les aŕeas urbanes la precisió en quant a la posició dels objectes era d'entre 1 i 20 metres,

En l'article article de Muki Haklay. Es ressalta com la cobertura de OSM en els límits entre ciutat i el medi rural i natural baixa dràsticament. Vol dir això que OSM es nodreix principalment de voluntaris de la ciutat? o que en el mon rural no hi ha gent que conega el projecte i que hi participe?. No obstant el valor afegit de les dades d'OSM es més gran en aquells casos on la cartografia oficial o comercial no arriba, es a dir en el món rural i local.

El repte que planteja un projecte com OSM es molt gran i de llarg termini, el futur ens dirà quan OSM esdevé una eina útil i de referència per a l'usuari general, com ho es per exemple Wikipedia.